Svenska för invandrare (SFI) är en språkutbildning till för flyktingar och invandrare med syfte att lära ut det svenska språket i både tal och skrift. SFI har varit en del av det svenska skolväsendet sedan år 1994 och består av fyra olika delkurser som alla betygssätts enligt den rådande betygsskalan efter avslut.
Tiderna ändras
Förr har SFI stått som en ensam utbildningsform, men är idag en del av Komvux, vilket många menar vara en positiv förändring. På så sätt kan eleverna lättare kombinera sina svenskstudier med andra utbildningar på samma ställe. Dessutom har förflyttningen till Komvux skapat möjligheter för lärarna att bli mer inriktade på den enskilde individens behov, och på så sätt effektivisera undervisningen. Det har även tillkommit valmöjligheter för den som läser SFI i Stockholm och på vissa andra orter, då även privata skolor arrangerar utbildningen.
All denna kritik
SFI har dock fått utstå kritiska uttalanden i många år. Denna kritik har ofta handlat om bristande kvalitet i undervisningen, långsam genomströmning av elever och dåliga resultat i allmänhet. Målet med SFI är att eleverna efter avslutad utbildning ska kunna använda svenskan till att kommunicera på en sådan nivå att de kan ge uttryck för sina behov. Men många kritiker menar på att detta inte stämmer. De menar att eleverna efter utbildningens slut inte besitter dessa utlovade kunskaper och att de därför fortfarande har det väldigt svårt att integreras i det svenska samhället. Detta leder i sin tur att en smärre omöjlighet att komma in på arbetsmarknaden.
Liknar ingen annan
Det som kan användas som ett bemötande till kritiken är att SFI inte liknar någon annan utbildning i Sverige, och därför inte kan jämföras med andra. Detta grundar sig främst i att målgruppen för SFI är otroligt splittrad. Allt från högutbildade personer som kommit till Sverige på grund av kärleken, till traumatiserade krigsflyktingar helt utan bakgrund i skolväsendet. Dessutom är majoriteten av eleverna på SFI i Stockholm i ett skede i livet där studier bortprioriteras för att ge plats åt familj och jobb, och därför är det även vanligt med avhopp.
Reformation som ska göra skillnad
De största kritikerna till SFI är politiker från Folkpartiet, vilket är föga förvånande då de driver en politik där utbildning står i fokus. De menar att SFIs utbildningsplan helt enkelt inte håller måttet. Tillsammans med statsminister Fredrik Reinfeldt och integrationsminister Nyamko Sabuni genomförde utbildningsminister Jan Björklund, år 2008, planer på att göra om SFIs kursplan. En av sakerna de kom fram till var att införa nationella prov som en del av utbildningen. Detta är något som nu är en del av utbildningen och som förhoppningsvis kan höja nivån på SFI i Stockholm och på andra orter till den som regeringen anser vara rimlig.
För individens bästa
SFI är en väldigt viktig del av den svenska integrationshjälpen och bör vara en av de punkter som prioriteras i skolfrågan på politisk nivå. Att snabbare få hjälp med att lära sig bra svenska och på så sätt integreras, är inte bara positivt för staten, utan för individen. Genom att lära sig språket och komma ut på arbetsmarknaden kan ett nytt liv lättare skapas. Och det är det som är viktigast att komma ihåg!