Kategorier
Allmänt

Tryckerier håller liv i demokratin

Trycket på din t-shirt kan vara ett mycket passande sätt att uttrycka dig. Det är dessutom din demokratiska rättighet. Tack vare tryckerier får vi möjlighet att utnyttja den rättigheten.

Har du någon gång funderat på hur du egentligen uttrycker dig? Visst, verbalt med dina ord genom munnen till någon annan. Men vad mer? Det är fundamentalt för demokratin att, mer eller mindre, förutsättningslöst få uttrycka sig som man vill. Men i den definitionen ingår så mycket mer än det du formulerar med dina läppar och din mun. Det ingår även tryckta, visuella budskap. Det är till exempel inte ovanligt att uttrycka sig genom ett budskap på sin tröja. Det är tack vare tryckerierna som det är möjligt. Ett lokalt tryckeri i Malmö kan till exempel trycka upp mängder med t-shirts med ett företags logga, dess slogan och dess budskap. Ett inte helt ovanligt tryck som man kan se på tröjor är till exempel “atomkraft – nej tack!”. En åsikt helt legitim att uttrycka i demokratin Sverige, och som möjliggörs tack vare dess olika tryckerier.

Skapa opinion med tryck

Boktryckarkonsten uppfanns redan på 1400-talet. Sedan dess har vi som bekant kommit en bra bit. Idag trycks så mycket mer än böcker, eller t-shirts för den delen. Pennor, tygpåsar, klistermärken, listan kan göras lång. Genom att trycka upp text i olika former på olika material sprider man lätt ett budskap vidare till många människor. Du kan skapa opinion bara genom att gå runt på stan med din egentryckta t-shirt.